• Header-kenniscentrum-1.jpg

« Prapa

Si të parandalohet dhe të kontrollohet kalbja e bazës së lules

blog-10-bac-online.jpg

Njollat kafe te gjethet janë shenja që tregojnë kalbjen e bazës së lules, një problem shqetësues për shumë kultivues domatesh. Meqenëse sëmundja përhapet shpejt në kërcellin e bimës dhe te vetë fruta, është shumë e rëndësishme të veproni shpejt. Nëse lihet pa u trajtuar, fruta nuk do të jetë më e përshtatshme për t’u konsumuar dhe do të duhet të hiqet. Në këtë artikull do t’ju japim këshilla rreth parandalimit dhe kontrollit të kalbjes së bazës së lules.  

Çfarë është kalbja e bazës së lules?

Kalbja e bazës së lules nuk është sëmundje që vjen nga kërpudhat. Ajo nuk shkaktohet nga viruse ose baktere dhe nuk kontaminon bimët e tjera të domates. Kalbja e bazës së lules mund të ndodhë në situata të ndryshme kur bima nuk merr sasi të mjaftueshme uji dhe/ose vuan nga mungesa e kalciumit. Mungesa e ujit sjell dëmtimin e frutave, sepse këto përmbajnë lagështinë për të cilën ka nevojë bima.

 Shkaqet dhe zgjidhjet

  • Aksesi i pamjaftueshëm i ujit do të bëjë që bima të marrë ujë nga frutat e saj. Përdorni ujë shiu për t’i ujitur bimët. Megjithatë, bëni kujdes që të mos i ujitni shumë, sepse dobësohen rrënjët. Gjithashtu, parandaloni avullimin shumë të shpejtë të ujit në mot të ngrohtë. Për shembull, përdorni një rrjetë për të bllokuar diellin në anën jugore të plantacionit. 
  • Sistemet e rrënjëve të zhvilluara keq do të parandalojnë marrjen e sasisë së duhur të ujit dhe ushqyesve. Si rrjedhojë, ia vlen që të nxisni rritjen e rrënjëve duke ajruar dheun ose duke aplikuar këtë stimulues rrënjësh. Bëni kujdes që të mos aplikoni shumë! 
  • Nivelet e ulëta të kalciumit në dhé do të dobësojnë muret e qelizës së frutës. Si rrjedhojë, ato do ta lëshojnë më lehtësisht ujin te bima, duke rezultuar në njolla kafe (qeliza të vdekura). Shtoni gëlqere për të luftuar mungesën e kalciumit. 
  • Sasia e tepërt e kripës te bima do të kërkojë më shumë lagështi. BAC Final Solution mund t’ju ndihmojë që ta luftojë këtë sasi të tepërt. 
  • Sigurohuni që dheu të ketë vlerat e duhura të pH. Nëse dheu është shumë acid, përdorni BAC pH- për të ulur aciditetin. Për të rritur vlerën e pH, aplikoni BAC pH+. Gjithashtu, për të mbajtur të qëndrueshme vlerat e pH mund të përdorni gëlqere. 

Më shumë informacion

Dëshironi të dini më shumë rreth kalbjes së bazës së lules? Atëherë mund të na kontaktoni në çdo moment, ne na vjen mirë kur japim këshilla të specializuara. Për më tepër, shumë prej produkteve të përmendura më lart kanë markën tregtare Vegan. Mësoni më shumë rreth kësaj marke tregtare në artikullin e blogut tonë.

« Prapa

Scroll to top